måndag 23 november 2009

Tips på vardagsmat och utflykter

Halloj alla goa tjejer!
VAD BLIR DET FÖR MAT ?Det har ni väl aldrig hört....? Visst kan det vara svårt att veta vad man skall hitta på på veckodagarna och göra för mat. Pannkakor,korv,spagetti i all ära men lätta vardagsrätter skulle jag vilja efterlysa. Kom gärna med tips! Här kommer ett par recept som jag brukar göra och barnen gillar det också framför allt.
Sen skulle jag vilja tipsa om ett ställe som jag, Gittan och vår ömma moder besökte förra söndagen när det regnade så... Trollabo Kvarn som ligger bortåt Herrljunga hållet (Hudene). Fantastisk mat och ett helt underbart dessertbord bestående av minst 25 olika sorter och man fick ta så mycket man ville.... (Ja vi rullade ut,,,,) Det är perfekt att åka hit som en liten utflykt och ta med sina nära och kära.. Gå in på hemsidan och kolla vad som serveras.http://www.trollabokvarn.se/
Vi besökte även Storegården som Majsan tipsade om för ett tag sen. En underbar liten affär in the middle of nowhere....Ni hade garanterat gillat denna butik. Dit kan vi åka någon gång ? http://www.storegardencountryliving.com/
Ha det gott till nästa gång och myyyyyyyyyyyyyyyys snart är det 1:a advent.
Kramar Tina

Farmor Siws färslåda.
1 stor lök
1 msk smör
500 g köttfärs
2 tsk svampsoja
2 gröna paprikor
1½ dl buljong (köttbuljong på tärning)
salt och peppar
4 portioner potatismos (eget eller på påse)
1 dl riven ost.
Hacka löken och fräs sen mjuk. Öka värmen och bryn köttfärsen smulig. Rör om med gaffel, Stänk över soja och blanda ner hackad grön paprika. Späd med buljongen och kola upp. Lägg färsen i en form. Täck men potatismos och riven ost. Gratinera i 225 grader ca 20 minuter.

Junisoppa ( 4 personer)
3 st hyvlade morötter
1 finskuren purjolök
6 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 burk Creme Bonjour vitlöksost
1 burk Creme Fraiche
1 dl grädde
1 block djupfryst torsk (halvtinat)
citronpeppar
cayenne peppar
5-6 dl räkor
Blanda Morötter,purjo,vatten och buljongen. Låt detta koka samman i 20-25 minuter. Lägg i det tärnade fiskblocket och låt det fortsätta koka,ca 10 minuter. Tillsätt osten och creme fraiche och grädde. Krydda med citronpeppar och cayenne peppar. Lägg sist i räkorna (eller också har man dom vid sidan om om barnen ej gillar räkor ) så att de blir varma. Servera med hembakat (förstås) bröd !

Recept kommer här på ett fantastiskt bröd. Det heter faktiskt så i receptet (Nya Annas mat) Jag lovar detta bröd kan men ej misslyckas med !!!! Det här behövs:5 dl fingervarmt vatten 1 dl mjölk 25 g jäst 2 tsk salt + 1 msk honung 12 1/2 dl vetemjöl (jag använder dinkel)+ mjöl till utbakningen. Så här gör du: Smula jästen i en bunke och rör ut det med lite av vattnet. Häll i resten av vattnet och mjölken, samt salt och honung. (I bröden hade jag dessutom i en näve mixade solroskärnor.) Rör ner mjölet, och arbeta snabbt ihop den lösa degen. (Jag använde 11 dl siktat mjöl och 1 1/2 dl fullkorn.) Strö ett par matskedar mjöl ovanpå degen, täck med en handduk och låt den jäsa i 1 - 1 1/2 timme. Värm ugnen till 240 - 250 grader. Smörj två bakplåtar, eller använd bakplåtspapper. Strö ut rejält med mjöl på bakbordet, och tippa försiktigt ut degen. Knåda inte, för sjutton gubbar! Alla bubblor som uppkommit i jäsningen måste finnas kvar.Strö lite mer mjöl ovanpå och klappa försiktigt degen litegrann. Skär snabbt (jag använder degskrapa) degen i 6 - 7 cm smala remsor, och dela sedan varje remsa i 2 - 3 delar. Formen spelar inte så stor roll, det viktigaste är att de har ungefär samma storlek. Flytta bitarna efter hand till plåtarna. Grädda bröden direkt (de behöver inte jäsa), en plåt i taget mitt i ugnen. Den första plåten i 20 minuter, den andra i ca 17 minuter. Om bröden får svalna utan handduk blir brödskorpan frasig, och under handduk blir den mjuk så att en ettåring med begränsat antal tänder kan tugga sig igenom en bit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar